Kıbrıs Köyü Vadisi Konumu ve Ankara İçin Önemi (Geçmişin İzinde / Paşa Alyurt - Milliyet Ankara Eki-15 Ağustos 2020)

 

 



Sinem Uğur:

Kıbrıs Köyü Vadisi Konumu ve Ankara İçin Önemi

Kıbrıs Köyü Vadisi; Ankara Kenti Mamak İlçesi’nin güneydoğusunda, Samsun Yolu üzerinde Kayaş sapağının 5 km güneyinde yer almaktadır.

Vadi; Orman, Step, Kaya, Sucul, Çayır, Yamaç Molozu olmak üzere 6 farklı vejetasyon tipine sahiptir. Genel olarak bozkır türleri yaygın olmakla birlikte, dere boyu oluşan mikroklima etkisi ile Karadeniz Bölgesi’ne ait türlerde bulunmaktadır. Doğal olarak yetişen fındık meşceresi vadiyi özgün kılan değerlerden biridir. Ankara Kenti çevresi için bilinen en yüksek tür yoğunluğuna sahiptir. Aynı zamanda başta kelebekler olmak üzere pek çok hayvan türü için önemli bir habitatdır. Kentin kuzey-güney yönünde etkili hava koridorudur.



Önemli ekosistem hizmetlerine sahiptir. Morfolojik olarak dikkat çeken topografyası görsel peyzaj açısından değerlidir. Frig, Galat ve Roma dönemi kaya yerleşmeleri, Antik Roma Su Yolu’na ait izleri ile tarihi ve kültürel peyzaj dokusu geçmişten günümüze köprü niteliği taşımaktadır. Özgünlüğü, yapılaşmamış olması ile Ankara’nın en önemli doğa harikasıdır.

Konumu ve barındırdığı öz nitelikleri ile Ankara’nın kentsel yeşil altyapı sisteminin önemli bir parçasıdır.



Dr. Necati Yalçın:

Kıbrıs Vadisi Ankara için bulunmaz bir nimet. Nimet diyoruz, değerini bilmenin altını çiziyoruz. Friglerden tarihi eserli…

3’ü tehlikede, 67’si endemik, 624 çeşit bitkili… Dereli, şelaleli, kelebekli, kuşlu ve böcekli bir vadi. Kentin yanı başında. Tarih, su, kuş veya böcek… İsteseniz de hepsini bu şekilde bir araya getiremezsiniz. O yüzden nimet diyoruz, değerini bilmenin altını çiziyoruz.

 




Sinem Uğur:

Kıbrıs Köyü Vadisi; 3. Derece Doğal Sit Alanı olarak, vadi içerisinde bulunan Merdivenli Tünel ve Kadının Kayası, Bayındır Yaylası Tümülüsü, Bayındır Yaylası Nekropolü (Abdal Mezarlığı) alanları ise 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiş olmakla birlikte mevcut koruma statüsü ve sınırları yetersizdir.    

Sinem Uğur:

Zengin flora ve faunası, verimli toprakları, jeolojik yapısı,  su varlığı, mikroklima özelliği ile kent içinde doğal bir sistem olan Kıbrıs Köyü Vadisi; Ankara’nın en önemli ekolojik koridorlarından biridir. Vadinin özgünlüğü ve bütünlüğü korunarak, kent açık yeşil alan sistemi içine dâhil edilmelidir.  Ankara’nın kent ve kır doku bütünlüğünün korunması, sürdürülebilir kentsel gelişme hedeflerinin gerçekleşmesinde, sağlıklı çevrelerin oluşmasında ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi konusunda stratejik bir önemi vardır.


Dr. Necati Yalçın:

Taş ocakları

Olmalı elbet. Bunca inşaat, onlar da gerekli.

Ancak madem böyle bir değerimiz var ona zarar vermemeli.

Kıbrıs Köyü Vadisi Derneği yetkilileri taş ocaklarına sınırlarını genişlettikleri, çevreye zarar verdikleri için dava açtıklarını söylüyorlar.

Vadiye yuvarlanan taşlar, açılan yollar veya toz bulutu.

Her biri Kıbrıs Vadisi’nin yeşil dokusuna, suyuna, kuşuna veya böceğine zarar veriyor.

Biraz daha öteye, Vadi’ye zarar vermeyecek bir yere taşınmaları neden zor olsun ki?

 

Sinem Uğur:

Ekosistem üzerindeki en büyük baskı unsuru taş ocaklarıdır. Çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturmakta, ekolojik dengeyi bozarak vadiyi yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmaktadır. Taş ocaklarının tahliye edilerek doğa tabanlı çözümler ile ekosistemin verimliliği, sahip olduğu potansiyelin geri kazandırılması mümkündür. Farkındalık yaratarak, multidisipliner çalışmalar ve koruma öncelikli planlar aracılığı ile ekolojik sürekliliğin sağlanması mümkündür. Taş ocaklarından olumsuz etkilenen arıcılık, tarım, saf dokumacılık ile ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi olasıdır.

 


Dr. Necati Yalçın:

Av

Vadi’de fındık veya ardıç ağaçları var.

Karadeniz’in fındığının burada yetişmesi ayrıca dikkat çekici, önemsenmesi gereken bir konu.

Ardıçlardan söz edelim.

Ağacın meyvelerini aynı isimdeki kuş pek sever ve yer.

Daha sonra dışkısıyla atar. Attığı ardıç ağacının tohumudur artık…

Bir yürüyüşümüzde avı gördük.

Bir güzel vadi orası kalmış, nice tavşanla ardış kuşu orada. Vurdun mu bitecekler, nereye sığınacaklar ki?” diye uzun uzun anlatmak isterdim ama uzaktık.

“Yapma, etme! Onları vurma!” diye seslendim.

Güldü.

Tüfeğini diğer omzuna aldı.

Vadi’nin içine doğru yürüdü...

Yetkililere sesleniyorum, burada av her zaman yasak olmalı.

 


Dr. Necati Yalçın:

Neden Olmasın?

Herkesin nefes alabileceği, içinin açılacağı…

Çiçek, kelebek veya kuş gözlemlerinin yapılabileceği…

Höyükken çukura dönen tarihi varlıkların korunabileceği…

Tepelerinde veya şelaleleri eşliğinde yürüyüş veya bisiklet parkurları olan…

Örnek bir turizm rotası neden olmasın!

Geç olmadan ama…

 


Prof. Dr. Mehmet Tunçer: Kıbrıs Vadi’si baba memleketim Kıbrıs’ı hatırlattığı için benim için ayrı bir değeri ve anlamı var. Bu vadi ve yakın çevresinde, belirli bir ekolojik kuşak ele alınarak “Tabiat Parkı” ve/veya “Milli Park” statüsünde bir koruma bölgesi belirlenmelidir. Bu konuda Ankara BŞB, K.T.V. Dairesi Başkanı Sn. Bekir Ödemiş’in Mamak Belediyesi ile birlikte başlattığı girişimler var. Bu koruma statüsü belirlendikten sonra 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu uyarınca “Uzun Devreli Gelişme Planı” hazırlanmalı ve mutlak korunacak alanlar, kontrollü kullanım alanları ve aktif kullanım alanları belirlenmelidir. 










No comments:

Post a Comment