Çankaya Üniversitesi, Balgat Yerleşkesi’nde Üniversite’nin Kent, Bölge, Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezinin (KentMer) Etkinlikleri kapsamında, Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mecit Vural ve Ankara doğası, tarihi ve kültürel değerleri ile ilgili kitap ve yazıları ile tanınan gazeteci yazar Dr. Necati Yalçın, “ANKARA’NIN KORUNMASI GEREKLİ TEHLİKE ALTINDAKİ ÇİÇEKLERİ” başlıklı bir konferans verdiler.
Prof.Dr. Mecit Vural: “Bugünkü bilgilerimize göre Ankara’da alttür ve varyeteleri ile birlikte yaklaşık 2355 bitki taksonu vardır. Bu Türkiye florasının beşte birini Ankara’da görebiliriz demektir. Bunların 400 kadarı endemiktir, yani ülkemize özgüdür. Endemik türlerden 90 kadarı da tehlike altında olan türlerdir. Bunların öncelikli olanlarını, yani önlem alınmazsa kısa sürede yok olabilecek olanlarını duyurabilme gayretindeyiz. Özellikle canlıların kendi yaşam ortamlarının tahrip edilmeden korunabilmesi son derece önemlidir. Maalesef, ülkemizde hassas alanların tahribatını önlemekte güçlük çekiyoruz.
Bunun için 2013 den bu yana Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile koruma çalışmalarını yürütmekteyiz. Bu güne kadar 14 türün yaşam ortamlarında tanıtılması yapılmış: yerinde yapılan eğitim çalışmalarıyla yöre halkı bu konuda bilgilendirilmeye çalışılmıştır. Neticede, çok acil durumda olan 7 tür tel örgüyle çevrelenmiş, 6 türün de tür koruma eylem planları tamamlanmıştır. Koruma ve izleme çalışmaları devam etmektedir. Bu konu da destek verebilecek kurumların katkılarını da beklemekteyiz. Sunumumuza ilgi gösteren gençlerin yüksek oranda katılımı bizleri çok mutlu etti. Dinamik gençliğimizin enerjisine ihtiyacımız var. Bahar aylarında yakın çevrelerindeki bitki türlerini ve onların şekillendirdiği yaşam birliklerini tanımak isteyen gruplara imkân dâhilinde önderlik de edebiliriz.” dedi.
Dr. Necati Yalçın: “Endemikler. Öylesine değerliler ki! Ankara’nın değerleri arasında özel bir yerleri var. Uzmanlarla görüşmelerde tam sayıda hem fikir olamıyoruz belki ama ben 33 sayısının altını çiziyorum. Ve bu 33 çiçeğin sadece Ankara’da yetiştiğinin, alanlarının ve sayılarının her geçen gün azaldığının önemini vurgulamaya çalışıyorum. Konuyu bilenler zaten bu konuda çok duyarlılar. Buradaki gibi konferanslarda duyanlar da ilk kez duyanlar da hemen yüksek duyarlılık seviyesini yakalıyorlar. Aksi de düşünülemez zaten. Bilinmesi durumunda korunmamaları düşünülemez.
O yüzden bu çok özel çiçekleri anlatmaya devam diyoruz. Davetimizi kırmayıp konferansa gelen ve değerli bilgiler paylaşan Ankara Üniversitesi’nden Prof.Dr. Ahmet Emre Yaprak ve Uzman Tuğrul Körüklü (Herbaryum ANK), Engin Alkan (ANDOÇAM), Türkiye Milli Botanik Bahçesi yetkilileri, Türkiye Tohum Gen Bankası yetkilileri, Türkiye Milli Botanik Bahçesi yetkilileri, Biyoçeşitlilik ve Genetik Kaynaklar Bölümü’nden Dr. Şenay Boyraz, Ankara’nın 3 endemiği için tür eylem planları yapan Dr. Ümit Subaşı, Kıbrıs Köylüleri Derneği’nden Hasan Bağ ve Hasan Kuş, doktora çalışmasını Kıbrıs Vadisi üzerine yapan Sinem Uğur'a, Diğer katılımcılara, geleceğimizin güvencesi öğrencilerimize, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Can Çoğun ve Eşi'ne, öğretim üyeleri ile konferansın gerçekleşmesini sağlayan KentMer Müdürü Prof. Dr. Mehmet Tunçer’e ayrı ayrı teşekkür ederiz. Bunca zamandır ihmal edilen endemiklerimizin geleceklerine umutla bakmamızı sağladılar.” dedi.
Toplantı sonunda Rektör Can Çoğun Konferansın çok yararlı olduğunu, tehdit altındaki türler ve endemik türlerin mutlaka korunması için çaba gösterilmesi gerektiğini, Ankara halkının katılımı ile Merkez Kampüs’te daha katılımlı, basına açık bir konferans daha yapılmasının iyi olacağını belirtti. Ayrıca; endemik türlerden birinin Çankaya Üniversitesi tarafından sahiplenilerek korunması için çaba gösterilmesinin diğer üniversitelere de örnek olabileceğini sözlerine ekledi..
Kaynak Linki = https://www.gazetenehaber.com/haber/cankaya-universitesinde-mimar-adaylarina-cicek-konferansi-64232
Sevgili Necati Yalçın ve Mecit Vural hocam hakikaten çok güzel, bilgi dolu ve katılımcılarla interaktif gerçekleşen bir konferanstı.. (13.02.2020) Mimarlık Fakültemiz için farklı ve alışılmadık bir konu oldu.. Öğrenciler ve bizim için önemli bir çevre bilinci ve kaygısı yarattınız. Rektörümüz Prof Dr Can Çoğun hocamızın eşi ile, Dekanımız ve Bölüm başkanımızın katılımı, değerli hocalarımızın, misafir bilim insanları ve çevre dostlarının katılımı ile çok güzel bir konferans oldu.. Sağolun varolun..
ReplyDelete